VİZE DEVLET HASTANESİ “BİLGİLENİN, KORUNUN, TEDAVİ OLUN” SLOGANIYLA ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ
01 Ağustos 2019

Vize Devlet Hastanesi tarafından Hepatit farkındalığı oluşturmak amacıyla, Dünya Hepatit Günü etkinliği düzenlendi.

Hastanemiz başhekimi Uzm. Dr. Fatma Banu İŞLER günün önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Hepatit; kısaca karaciğer iltihabı demek olup alkolden ilaçlara, bakterilerden viruslere kadar pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerin başında viral enfeksiyonlar gelmektedir. Viral hepatitlere sebep olan 5 farklı hepatit virüsu (A, B, C, D ve E) bulunmaktadır. Bunlardan özellikle Hepatit B ve C kronik karaciğer hastalıklarına dolayısıyla da siroz ve karaciğer kanserine yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 325 milyon kişinin hepatit B ve hepatit C ile enfekte olduğu ve yılda 1,4 milyon kişinin viral hepatitlere bağlı nedenlerden dolayı yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir. Bu viruslerle oluşan kronik hepatitler, hastalık son aşamaya varana kadar ne yazık ki, önemli bir bulguya neden olmamakta ve hastalar hepatit olduklarının farkına varamamaktadırlar. Bu durum hem hastalığın tedavi edilmesini engellemekte hem de toplumda yayılımını kolaylaştırmaktadır. Günümüzde tüm dünyada Hepatit B hastalarının sadece yüzde 9’u, Hepatit C hastalarının ise yüzde 20’si hastalığının farkındadır. Bu nedenle sağlıklı insanların da hepatit yönünden taranması önem arz etmektedir.

FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI

Viral hepatitlerin önlenmesinde en önemli basamak korunmadır. Hastalığı taşıyan pek çok kişide herhangi bir belirti ve bulgunun olmaması, viral hepatitler için pek çok kişinin kendisini risk grubunda görmemesi farkındalık çalışmalarını daha önemli hale getirmektedir.

Toplumun viral hepatitler konusundaki farkındalığını artırarak viral hepatitlerle mücadelede başarı şansımızı yükseltmeliyiz. Dünya hepatit gününde etkinlikler düzenleyerek toplumun dikkatini çekmek hastanemizin başlıca görevlerinden biri olmalıdır ve bu bilinç ile bugün halkımız ile bir aradayız” dedi.

28 Temmuz Dünya hepatit günü kapsamında eğitim hemşiresi Tuğba KIZILAY ve enfeksiyon kontrol hemşiresi Elif KAYA tarafından hastanemizde de farkındalık oluşturmak adına “BİLGİLENİN, KORUNUN, TEDAVİ OLUN” sloganıyla bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi. Hastanemize başvuranlara hepatit türleri, bulaş yolları, korunma, aşılama ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi paylaşımı ve eğitimler yaptık. Farkındalığı arttırmak ve halkımızın bilgi düzeyini yükseltmek için broşür dağıtımı gerçekleştirdik.