DOĞUMDA EMZİRME
( TENSEL TEMAS)
Doğum sırasında salgılanan adrenalin bebekte yaklaşık 1 saat yüksek kalır. Memenin (areola denilen) kahverengi kısmının ısısı vücut sıcaklığından yarım derece daha fazladır ve hoş bir koku yayar. Doğduktan hemen sonra anne karnına bırakılan bebek adrenalinin etkisiyle bu kokuyu takip eder ve memeyi bulur. Bebek hayatta kalma refleksleri olan arama bulma ve emme refleksleri sayesinde emmeye başlar. Aynı zamanda tensel temas ve emzirme ile salgılanan oksitosin hormonu bu dönemde anneyi de kanamadan korur.
Doğumdan sonraki bu dönem yaklaşık 1 saat sürer. Bebek uyanıktır ve emer. Bu yüzdendir ki bebeğin sağlığı ile ilgili herhangi bir sıkıntı yoksa bu ilk saatleri anne kucağında emzirerek ve bağlanma ile geçirmesi anne ve yeni doğan sağlığı için çok önemlidir. Doğumun planlanması aşamasında bu 1 saate mutlaka yer verilmelidir. Değeri paha biçilemez.
Anne sütü; bebeğiniz için özel olarak üretilen kopyalanması mümkün olmayan ve bebeğiniz büyüdükçe yalnız onun ihtiyaçlarına uygun olarak yapısı değişen tek gıdadır. Emzirme sırasında anne bebeğiyle sadece sütünü paylaşmaz. Sevgisini güven duygusunu sıcaklığını da paylaşır.
UNUTMAYIN !!!
Yeni doğmuş bir bebeğin sadece ÜÇ ihtiyacı vardır.
- Annesinin kollarındaki sıcaklık
-Annesinin memesinden gelen besin
-Onun yanında olduğunu bilmekten gelen güvenlik EMZİRMEK HEPSİNİ BİRDEN KARŞILAR.
BEBEĞİN MEMEYİ ERKEN TUTMASININ FAYDALARI
-Ten-tene temas sayesinde annenin vücut ısısı ile bebeğin vücut ısısının dengelenmesi
-Bebeğin memeyi kavramasının daha hızlı ve etkin olması
-Bebeğin ilk beslenmesinin daha erken sağlanması (bebeğin beslenmesi immun globulinden zengin olan kolostrum ile gerçekleşir
-Annede oksitosin salınımını artırması (oksitosin, uterus kontraksiyonlarına yardım eder,bu da kanamayı azaltarak anemiyi önler)
-Bebeğin glikoz seviyesinin düzenlenmesi
-Bebeğin ilk gaitasını daha erken çıkarmasını sağlaması ve bebeğin fizyolojik sarılık olma ihtimalini azaltması
-Erken ve uzun dönemli emzirme başarısını sağlaması
-Anne-bebek bağlanma sürecini başlatması
-Bebeğin sinir siteminin gelişmesine katkı sağlaması
-İleride olası çocuk ihmali, istismarı, terkedilme ve büyümede yetersizlik gibi sorunları önlemeye katkı sağlaması
KOLOSTRUM (AĞIZ SÜTÜ) HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Doğumdan sonra gelen ilk sütünüzün rengi bembeyaz olmayacaktır. Sarımsı rengi nedeniyle çoğu kez anneler tarafından iltihaplı sanılan bu süt aslında bebek için ilk günlerde bağışıklığını güçlendirir. Bağırsaklar için çok önemlidir. Unutmayın bu ilk süt aynı zamanda bebeğinizin ilk aşısıdır. Onun hastalıklardan korunması için bir kalkan oluşturur. Onun enfeksiyonlardan korunmasını sağlar. Bebeğinizin böbrekleri ilk günlerde tam olarak gelişmediği için böbrekten atılımının kolay olması için az miktarda salgılanır. Bebeğin ilk günkü mide kapasitesinin bir bilye kadar olduğunu düşünürsek bu gelen az miktardaki süt aslında tam da onun ihtiyacının %100 ünü karşılayacak özellikte salgılanmaktadır. Bebek defalarca çeker, azıcık kolostrum alır ama kalorisi yüksektir. Kıvamı yoğundur. Miktarı azdır. Şakır şakır akmayacaktır. Pompayla sağılmaz, elle sağmak gerekir. Zor gelir. Eğer ilk gün emzirmede sorun yaşıyorsanız emziremiyorsanız bile elle sağıp kaşıkla ya da fincanla bebeğinize bu mucize sütü içirmelisiniz. Bu sizin bebeğinize vereceğiniz ilk ve en önemli hediyedir.
ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK EMZİREN ANNELER İÇİN
İşe başlamadan 15-20 gün önce süt sağmaya başlanmalıdır. İlk başta çok az miktarda süt çıkması normaldir. Süt miktarını artırmak için günde birkaç uzun sağım yapmaktansa, kısa ama sık sağımlar yapılabilir. Her emzirme sonrasında beş dakika kadar sağım yapılabilir. Sizin işte olacağınız saatlerde ne kadar süt tüketeceği, bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebekler anne sütünü, annelerinin memesinden emerek almayı tercih eder ve bakan kişilerin onları beslenmesini çok sıcak karşılayamayabilir. Annesinin işten dönüşünü bekleyen bir bebek için az miktarda süt yeterli olacaktır. Fakat bazı bebekler normal beslenmelerini sürdürür. Ne kadar süt bırakmak gerektiği, işe başlamadan önce yapılacak provalarla anlaşılabilir. Bir beslenmede bebeğin tüketeceği ortalama süt miktarını anlamak zaman alabilir. Bu nedenle sütleri azar azar dondurmak iyi bir yöntemdir. Çünkü dondurulduktan sonra çözülen ve buzdolabında saklanan sütün 24 saat, ısıtılan sütün biberonda yarım kalırsa 1 saat içinde tüketilmesi önerilir. Sağım yaparken rahatlamak, iyi hissetmek ve oksitosin refleksini uyarmak amacıyla bebeğinizin giydiği bir kıyafeti koklamak ya da fotoğrafına bakmak çok faydalı olacaktır. Bu uzun aradan sonra işe başlamak için pazartesi haricinde bir gün tercih etmeye çalışın. Çarşamba, perşembe ya da cuma günü başlangıç yapmak, ilk haftanın gerginliğini azaltacaktır. Birkaç aylık moladan sonra ise tam gün başlamaktansa, öğlen ya da öğleden sonra eve gelerek emzirmeye devam etmek çok avantajlı olacaktır.