VİZE DEVLET HASTANESİ YETKİLİLERİ ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNİ VURGULADI
25 Şubat 2019

    Kanser vücutta bir dokunun anormal şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan, çıktığı dokuyu harap eden ve ayrıca çevreye ve / veya uzak dokulara da yayılabilen kötü huylu bir hastalıktır. 0 - 17 yaş arasında görülen kanser türlerine çocukluk çağı kanserleri denir.

       Vize Devlet Hastanesi yönetimi 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada çocukluk çağı kanserleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

 Çocukluk çağı kanserleri içinde yaklaşık yüzde 25-30’luk oranıyla ilk sırayı lösemiler alıyor. Kan kanseri olarak da bilinen lösemi, kandaki lenfosit ve myelosit adı verilen hücrelerin kontrolsüz çoğalarak vücudu istila etmesiyle birlikte kemik iliğinde ve vücudun farklı organlarında görülebiliyor. Sıklıkla 2-5 yaş arasında ortaya çıkan çocukluk çağı lösemilerin tedavilerini tıbbın gerçek başarı hikayelerinden biridir. Çocukluk çağı lösemilerinin yüzde 80’lere varan oranlarda tedavi edilebiliyor.

     Çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenme, kanserojen maddeler, hareketsiz yaşam, tarım ilaçları, kimyasal katkılar, gıda koruyucuları da çocukluk çağı kanserlerine zemin oluşturabiliyor.

      Lösemi hücreleri vücutta yayılıp sağlıklı hücrelerin oluşumu engellendikçe hastalığa bağlı işaretler de görülmeye başlıyor. Tedavide başarıyı etkileyen faktörlerin başında erken tanı geliyor ve bu noktada en büyük görev ailelere düşüyor. Çoğu zaman çocukların fazla hareketli olmasından kaynaklandığını düşünüp önemsenmeyen, bacak ağrısı, morluk gibi işaretler konusunda uyanık olmaları gerekiyor.

          Erken tanının gecikmesindeki en önemli sorunun da anne ve babaların çocuklarındaki bu işaretleri doğru değerlendirememesinden kaynaklanıyor,  Çocuklarda kendiliğinden ya da hafif darbe sonucunda vücutta çok sayıda morluk, küçük noktasal kanamalar, burun ve diş eti kanamaları, uzun süre devam eden ve hiç düşmeyen ateş, kol veya bacak ağrıları, koltuk altı ve lenf bezlerinde şişlik, çabuk yorulma, halsizlik, solukluk ve öksürük durumunda çocuğun yakın takibe alınması gerekmektedir.

      Vize Devlet Hastanesi yetkilileri bu çocukların ileride oluşabilecek ikincil kanserler açısından da takiplerinin devam ettirilmesinin son derece önem taşıdığını, tam kür sağlanan çocukların düzenli takiplerle normal yaşamlarına devam edebilecekleri ve dilerlerse anne veya baba olabileceklerini unutmadan hayata sarılmalarının önemli olduğunu ve  çocuklarımızın tedavi süreçleri boyunca mümkün olduğunca sosyal çevrelerinden soyutlanmadan, cesaretlendirilerek kaliteli bir iletişim kurularak desteklenmesi gerektiğini belirtti.