VİZE DEVLET HASTANESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANIMIZ TUĞBA DEMİRCAN BİLEN BEBEK VE ÇOCUKLARDA YÜKSEK ATEŞ DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER KONUSUNDA BİLGİLER VERDİ
28 Ocak 2019

   Bebeklik ve çocukluk çağında anne ve babaları en çok endişelendiren durumların başında “ateş” geliyor. Aileler kendilerinde telaş uyandıran bu durumla sık sık karşı karşıya geliyor.

       Uzm.Dr Tuğba Demircan Bilen anne ve babaların dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı.Ateş vücut ısısının günlük oynamalarının üstüne çıkması olarak tanımlanan bir belirtidir.Çocuk acil polikliniğine başvuruların %10 -20 ‘sini ateş ve ateşli hastalıklar oluşturur.Bu çocukların büyük kısmı 3 yaş altındadır.Yaşamın ilk iki yılında vücut ısısı gün boyunca değişiklik gösterir.Vücüt ısısı sabahın erken saatlerinde (05:00-07:00)en düşük,16:00-18:00 arasında ise en yüksek düzeydedir.

    Genel kural olarak, makattan ölçülen, 38 (100.4 F)  derecenin üzerine çıkmasına ateş denir. Fakat makattan ölçüm oluşabilecek doku hasarlarındandan dolayı önerilmemektedir.Ateş nedeni, en sık enfeksiyon hastalıkları olduğu gibi aşırı giyinme,aşırı egzersiz,yetersiz su alımı,çevre sıcaklığının artması,aşı uygulamaları,diş çıkarma gibi nedenlerle olabilir.

   Ateşli bir çocukla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken üzerindeki giysileri çıkartmak olmalıdır.Ateşli çocuklar titremektedir,üşüme hissi vardır.Bu  nedenle çocuk soyulması gerekirken yanlışlıkla kalın giysiler giydirilmekte ve üzeri örtülmektedir.Bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır.

   Ortam ısısının 22-24 derecenin üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir.Ateşli çocuğa bol sıvı verilmelidir.Ilık duş aldırmakta yararlı olacaktır.

   Yemek istemeyen çocuklar beslenmek için zorlanmamalıdır. Çocuğunuz ne yemek istiyorsa kabul edilebilir miktarlarda izin verilmelidir. Okula giden çocuklar ateş 24 saat yükselmeyinceye dek evde istirahat etmelidir.Alın, şakaklar, koltukaltı, kasıklar ve bacak arkalarına ıslak ve ılık kompres uygulanması, ateşi düşürmede oldukça etkili bir yöntemdir. Soğuk su ve alkol, ateşte daha fazla yükselmeye sebep olabilecek titreme yaratacağından, kullanılmamalıdır. Uygulanan kompresler sık sık  değiştirilmelidir.

     Tedavide en çok  ateş düşürücü olarak parasetamol kullanılmaktadır. Çocuğunuzun yaş ve kilosuna göre önerilen dozu bilmiyor iseniz, doktorunuza danışmalısınız.

    Reye sendromu olarak bilinen ani karaciğer ve beyin hasarı ile seyreden hastalığa neden olduğu için, 12 yaş ve altındaki çocuklarda aspirin, ateş düşürücü olarak önerilmemektedir

    Bu açıdan çocuğunuzun durumu hakkında yorum yapmakta zorluk çektiğinizde en iyi yöntemin, doktorunuza danışmak olduğunu unutmayın.

Ateş  şu durumlarda ciddi bir hastalık belirtisi değildir.

  • Çocuk etrafla ilgiliyse ve oyun oynuyorsa
  • İştahı ve sıvı alımı normalse
  • Size gülümsüyorsa
  • Cilt rengi normalse
  • Ateşi düşürüldüğünde iyi görünüyorsa endişelenmenize gerek yoktur.

     Ateşle beraber çocuğunuzda susturulamayan sürekli ağlama, ateş düşmesine rağmen huzursuzluğun devam etmesi, sürekli uyuklama  hali, bilinç bulanıklığı ve sayıklama, ateşle beraber vücutta kızarıklık bulguları varsa, bebekte susuzluk bulguları (ağlarken gözyaşı olmaması, bıngıldakta çöküklük, dudak ve ağız içi kuruluğu, idrar miktarında azalma gibi) mevcutsa, daha öncesinde veya ateşli iken havale geçirmiş ise,72 saatten daha uzun süre ateşi devam ediyor ise, ateşle beraber öksürük, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, ense sertliği, sık idrara çıkma, idrar renginde değişiklik, karın ağrısı, kusma, ishal, eklemlerde kızarıklık, eklem hareketlerinde kısıtlılık ve şişme mevcut ise, doktorunuzu  mutlaka aramalısınız