VİZE DEVLET HASTANESİNDE HASTA HAKLARI GÜNÜ KAPSAMINDA ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ
31 Ekim 2018

Hasta hakları, 19. yüzyılın başından itibaren ve özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından sonra gelişen insan haklarının sağlık hizmetlerine uygulanması sonucu gündeme gelmiştir. Hasta haklarının gelişimi ve günümüzdeki kapsamına ulaşması uzun mücadeleler sonucunda olmuştur.

Hak kavramı hak ihlallerinin getirisidir. Hasta hakları ihlallerine ilişkin en ünlü örnek, İkinci Dünya Savaşında insanı kobay olarak kullanan ve “Nazi Kasabı" diye de anılan Josef Mengele ile ilgilidir. Nazilerin Auschwitz toplama kampında 2.5 milyonu Yahudi olmak üzere dört milyon insan öldürülmüştür. Kampta insanlar üzerinde tıbbi deneyler yapan ve “Ölüm Meleği" olarak da bilinen Dr. Mengele’nin en az 400 bin insanı ölüme gönderdiği sanılıyor. Dr. Mengele, kampta tıbbi deneyler için 1560 ikiz çocuğa tifo ve tifüs mikrobu aşılamış ve denemeler sonucu bu çocuklardan ancak 180’i hayatta kalabilmiştir.
    Ortaya çıkan bu ve benzeri istismarlar, tıp mesleğini icra eden kişilere karşı güvensizlik oluşturmuştur. Bu güvensizlik meslek saygınlığını düşürmüştür. Bunun karşılığında meslek etiğine ve insan onuruna uygun hizmet vermek isteyen hekimler ve meslek çalışanları hasta hakları kavramına sahip çıkmışlardır

Dünya’ da Hasta hakları ile ilgili ilk çalışmaların Amerika Birleşik Devletleri’nde başladığı kabul edilmektedir.

Türkiye’de ise 01.08.1998 tarihinde 23420 sayılı Resmi Gazete’de, hasta haklarını somut olarak göstermek, sağlık hizmetinin verildiği her yerde, sağlık hizmetini alan herkesin faydalanmasını, hak ihlallerinden korunmasını, gerekirse hukuki yollara başvurabilmesini sağlamak amacı ile Hasta Hakları Yönetmeliği yayınlanmıştır.

Başlıca hasta hakları hizmetten genel olarak faydalanma hakkı,bilgilendirilme ve bilgi isteme hakkı,sağlık kuruluşunu, personeli tanıma, seçme ve değiştirme hakkı, mahremiyet, bilgilendirilmiş rıza, güvenlik ,dini vecibeleri yerine getirebilme, saygınlık görme ve rahatlık, ziyaret ve refakatçi bulundurma, başvuru ve dava bilgilerin gizli tutulması hakkı, tedaviyi reddetme ve durdurma haklarıdır.

26 Ekim Hasta Hakları Günü kapsamında Hasta Hakları Birimi sorumlumuz Hemşire Burcu Öztürk tarafından hastanemiz poliklinik katında stant kurularak; "hasta hakları kanunları ile hasta haklarının güvence altına alınması" konularında hasta ve hasta yakınlarına detaylı bilgiler verildi.