VİZE DEVLET HASTANESİ DİŞ HEKİMİNDEN ÖNEMLİ TAVSİYELER
09 Ağustos 2018

DİŞ HABER.JPG
   VİZE DEVLET HASTANESİ DİŞ HEKİMİNDEN ÖNEMLİ TAVSİYELER

Hastalıklı dişler, ağız sağlığını etkilediği gibi insan vücudundaki diğer organların sağlığını da tetikler. Türkiye'de sigara ve tütün kullanımı, yanlış beslenme, ağız, diş sağlığı bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüne yeterince önem verilmemesi diş hastalıklarına yol açar
Sağlıklı dişleriniz ve dişetleriniz yoksa daha sık hastalanacağınızdan, dahası dişinize gizlenmiş bir enfeksiyon kalbinizi, böbreğinizi veya damarlarınızı da hasta eder.

Geleceğimizi tehdit eden temel sağlık sorunları olarak görülen koroner kalp hastalıklarının da, kanserlerin de vücuttaki iltihaplanma süreçleri ile yakın bir ilişkisi vardır.
İltihaplanmanın yaşlanmayı hızlandırdığı, romatizmal hastalıklardan obeziteye, bağışıklık problemlerinden, böbrek ve karaciğer sorunlarına pek çok alanda sağlığı tehdit ettiği bilimsel bir gerçektir.

Vize Devlet Hastanesi Diş Hekimimiz Özkan YALÇIN ağız ve diş sağlığının korunması için çok önemli tavsiyelerde bulundu .

Dişlerinizi günde en az iki kere (sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce fırçalayın Her 6 ayda bir diş hekiminize kontrole gidin.

Dişlere faydalı yiyecekleri tüketin. Elma, armut, kereviz, havuç, karnabahar, çilek gibi meyve ve sebzelerin içeriklerindeki doğal liflerin tükürükle birleşmesi sonucunda diş temizliğine yardımcı olur.  Ağzınızdaki bakterilerden 24 saat korunun. Bakterilere karşı etkisi klinik çalışmalarla kanıtlanmış olan ağız bakım ürününü, günde 2 kez 30 saniyelik kullanmak bakteri plağı oluşumuna ve diş eti problemlerine karşı 24 saat koruma sağlar.

Asitli ve şekerli gıdalar dişlerin çürüme sürecini başlatır. Bu gıdaları tükettikten sonra etkin bir ağız temizliği sağlayın. Sık sıvı alımı, bol su tüketimi ağzınızı nemli tutar. Özellikle sigara içenlerin, sigaranın tükürük akışını azaltması ve ağız kuruluğuna sebep olması nedeniyle kötü ağız kokusuna sebebiyet vermemesi için bol sıvı alması gerekir.

Gece yatmadan önce ağız bakımını ihmal etmeyin. Ağızda kalan bakteriler gece boyunca hızla üremeye devam eder. Bu nedenle yatmadan önce sağlıklı ağız bakımı için önerilen 3 adımı uygulayın.

Doğru fırçayı seçin. Dişleri fırçalamayı bilmek kadar fırça seçimi de önemli. Diş hekimlerinin çoğu düz küçük başlı ve yumuşak diş fırçalarının, plakları temizlediği için en iyi seçim olduğu konusunda hem fikir. 3 ayda bir diş fırçanızı değiştirin.

Dişleriniz kanıyorsa, fırçalamaya ara vermeyin. Dişeti hastalığının ilk aşaması olabilir ve doğru ağız bakımı ile diş eti hastalığını önleyebilirsiniz. Dişetleriniz iki haftadan uzun süredir kanıyorsa, mutlaka bir diş hekimine görünün.

Yeşil çay siyah çay peynir süt ürünleri kakao yer fıstığı ara öğün olarak diş çürüklerine karşı korumada tüketilebilir.Yoğurt kefir gibi prebiyotik ve probiyotik  içeren besinler hem sindirim sistemimizdeki hem de ağızdaki faydalı bakterilerin belli bir dengede kalmasını sağlar.

Unutmayın sadece diş fırçalama ve diş ipi komple ağız bakımını tamamlamaz. Bakteri plağına karşı etkili sıvı ağız bakım ürünü ile ağzınızı çalkalayarak bakterilerin hızla yayılmasını engelleyin ve ağız sağlığınız için 3 adımı tamamlayın.